Nanoteknolojiye yakından bakış

Özel Kıraç Ortaokulu ve Deneme Bilim Merkezi işbirliği ile öğrenci kazanımları doğrultusunda okulumuzda düzenlenen deney atölye çalışmaları başarıyla gerçekleştirildi.

Bilim Merkezi “Ekip Nano” yetkilileri, okulumuzun Fen laboratuvarında, 9 Nisan 2018 Pazartesi günü sınıf seviyelerine göre belirlenen saatlerde öğrencilerimiz ile bir araya geldiler.

Etkinliğin, fen bilimleri (fen ve teknoloji, kimya, nanoteknoloji, fizik) ile ilgili yaşseviyesine uygun bilgiler kazanmak, müfredatta yer alan fen bilimleri konularını ekstra deney vemateryal aracılığıyla daha kolay öğrenmek, bilimin son dönemdeki en önemli ve en popüler alanlarından biri olanNanoteknoloji ile tanışmak, bu alandaki temel bilgileri kavramak gibi kazanımları olduğunu belirten öğretmenler şu şekilde konuştu:

"Bu çalışma ile bilimin eğlenceli ve ilgi çekici yönlerini tecrübe etme fırsatı bulduk. Ayrıca fen bilimlerine karşı pozitif bir bakış açısı kazanmak ve bilimi sevmek, araştırma ve deney yapma konularında yüreklenmek,daha donanımlı ve özgüvenli bireyler haline gelmek de öğrencilerimiz adına diğer kazanımlar oldu. Öğrencilerimizin ilgilerinden son derece memnunuz."

Etkinlik kapsamında şu deneyler gerçekleştirildi:

- Suni Kar: Evimizde nasıl kar yapabileceğimizi öğrendik.

- Hidrofobik Kum: Hiç ıslanmayan nanoteknolojik bir kumu tanıyıp, nerelerde kullanıldığını öğrendik.

- Hava Balonu: Çevremizi saran havayı ve hareketlerini gözlemledik.

- Kaybolan Sıvılar: Sihir gibi bir deney ile kaybolan sıvıları bulmaya çalıştık.

- Hafıza Metali: Nanoteknoloji vasıtasıyla şeklini aklında tutabilen bir teli inceledik.

- Plazma Küresi: kablosuz ve pilsiz, kaynaksız yanan bir floresan ile elektrikle ilgili ilginç bilgiler elde ettik.

- Redoks Tepkimesi: Kimyasalların birbirlerini nasıl etkilediğini heyecan verici bir deneyle inceledik.

- Süper Soğuk Madde: Katı karbondioksit eşliğinde maddenin hallerini inceledik.

- Hayvan Fosilleri: 8 adet hayvan fosilini inceledik.